Készülj rá otthon is a babaúszásra!

Babaúszás otthoni előkészületek

Az babaúszásra való otthoni előkészületek egyfajta szertartásként funkcionálhatnak a babaúszás előtt. A gyermeked nagyon hamar megtanulja és ráhangolódik arra, hogy a babamasszázs után mi következik, és őt is várakozással, izgalommal tölti el ez az idő, amely hozzájárul a fejlődéséhez. Ha van nagyobb tesó, akkor finoman, korlátozott mértékben bevonható ezekben a közös tevékenységekbe ő is. Bízunk benne, hogy értékesnek találod majd ezeket az információkat és szeretnél majd a babáddal babaúszásra járni hozzánk!

Számunkra is
a Ti biztonságotok a legfontosabb!

Babamasszázs - Babatorna

A babamasszírozásra és babatornára szánjunk annyi időt, amennyit a baba kíván, ne sajnáljuk ezeket a perceket a hancúrozásra.

Figyeljünk arra, hogy a masszírozás mindig a szív irányába történik. Babáknak a talpmasszázs nem ajánlott, hiszen az ún. reflexzónák olyan közel vannak egymáshoz, hogy esetleg ezzel, csak bajt okoznánk. A babapocakot, csak finoman, körkörösen az óramutató járásának megfelelően szabad simogatni, de a lábukat már annál jobban lehet gyömöszölni. Miután megteremtettük az optimális feltételeket, bújjunk közel a babánkhoz és meséljük el neki, hogy mit fogunk csinálni. Fektessük bátran picinyünket az apa meztelen hátára vagy hasára, így még közelebbi kapcsolatba tudunk kerülni velük. 

Nem elhanyagolható az sem, hogy mivel az édesapáknak sokkal kevesebb alkalma, lehetősége van gyermeke testközelségét érezni, ezzel a gesztussal nekik is tudunk egy csöppet segíteni. A gyakorlatokat játékosan végezzük, a babához beszélve, figyelve szemét, mozdulatait, a reakcióit.

Fürdővíz elkészítése

Az otthoni előkészületek egyik szerves része a fürdővíz elkészítése.

Az eddigi szülői gyakorlat szerint és azért is, mert végülis könnyebb megoldás – a babákat hazahozva inkább speciális babakádban fürdetik. eltekintve azoktól a lehetőségektől, hogy a családban nincs nagy kád, minden egyes esetben a babák fürdetését lehetőleg nagy kádban, és ha van rá mód a szülővel együtt végezzük. A kezdeti időben, amíg a babák hőháztartása ki nem alakul, valóban célszerű a szakirodalomban annyira preferált testhőmérséklet közeli víz, de úgy 2-3 hónapos kortól már lehetséges kb. 34 fokos vízben fürdetni őket. Ezt a fürdővíz folyamatos hűtésével az ún. hidegfolt technikával 8-10 nap alatt el lehet érni.

Hidegfolt technika

A hidegfolt technika első lépése, hogy a babamasszázs és a tornázás ideje alatt készítsük elő a gyermek megszokott hőmérsékletű fürdővizét.

A szárazföldi gyakorlatok elvégzése után ültessük be a babát a kádba a lehető legtávolabb a vízcsaptól. Nyissuk ki a hidegvíz csapot és kb. 5-8 másodpercen keresztül engedjük a vizet a kádba. A csapot elzárva a csap alatt keletkezett és szinte egy területen maradt hidegvíz foltba lassan húzzuk bele a gyereket. 

Amikor érezzük, hogy a baba a víz hőfokkülönbségét megérezte lassú körző mozdulattal a baba testét keverő kanálnak használva keverjük össze a kétféle hőmérsékletű vizet. Ezáltal kaptunk egy megszokottnál hűvösebb, de a baba számára a hidegfolt után e melegebbnek ható fürdővizet. Ezzel a módszerrel néhány nap alatt 2-3 fokos vízhőmérséklet-csökkenést lehet elérni amihez a baba könnyebben alkalmazkodik.

Közös játékok

A szülők fantáziájában bízva azt hiszem, hogy mindenki megtalálja a magához, babájához – és a fürdőkádjához való közös játékokat.

Bátran variáljátok, használjátok fel többször is azokat a „feladatokat”, amelyeket a baba jobban kedvel. Ha véletlen baleset folytán belecsúszik a baba a vízbe, figyeljünk arra, hogy ne ijesszük meg még mi is. Lassan, óvatosan, nyúljunk utána, soha ne kapjuk ki hirtelen a vízből, hiszen így még nagyobb ijedtséget okozhatunk. Nyugtassuk meg még a vízben, dicsérjük meg mosolyogva mekkorát ugrott, milyen ügyes volt!

Babaúszás - Családbarát uszoda - logó

Családbarát Babauszoda

Helyszínünk

© 2018 Minden jog fenntartva. babauszas.hu

Gyors bejelentkezés babaúszás kezdőcsoportokra

Ha csak egy pár perced van, de szeretnél bejelentkezni hozzánk mielőtt elfelejted, töltsd ki az alábbi űrlapot!