Nevelés babaúszással?

Nevelés babaúszással - gyermekkel a vízben

Nevelés babaúszással lehetséges? Valóban fejleszthető a baba figyelme, viselkedése? Mélyülhet-e a kapcsolat szülő és gyermeke között a babaúszás foglalkozások hatására?

Nevelés babaúszással?

A babaúszás akár olyan foglalkozás is lehet, amely az első lépcsőfokává vállhat egyfajta sajátos nevelési vonalnak vagy rendszernek. Ebben a módszerben a gyerekek egyéni fejlődését figyelembe véve, a korosztályos gyakorlatok és foglalkozások elsősorban a szülőket segítik, ami a szülőkön keresztül kihat a gyermekek fejlődésére.

A vízzel és a vízben való mozgással tehát a családok megteszik az első lépést. Ezt követik a játékos, énekléssel és mozgással teli foglalkozások, melyek egymásra épülnek és kiegészítik a később majd bölcsődében és óvodában már megismert fejlesztéseket. A babaúszás során történő interakciók észrevételen, de fontos nevelési metódusok, amelyek beépülnek szülő és gyermeke kontaktusaiba.

Gyermeki egyéniség

Az emberek általában hajlamosak lehetnek bizonyos modellek szerint élni. Legtöbbször jó szándék vezérli őket, de a legnemesebb szándék ellenére is előfordul, hogy gyermekükben saját vágyaik megélését és saját kívánságukat akarják viszont látni, azaz benne megvalósulni. Ugyanakkor az autonóm, saját személyiséggel rendelkező gyermek, aki már nagyon korán jelzett saját akarattal bír ilyenkor komoly ellentétbe kerülhet a szüleivel. Ez adott esetben olyan szituációt teremthet, amely mindkét félnek traumát jelenthet.

Hogy ezt megelőzzük, a szülőknek és a gyermeknek közösen kell úgy együttműködnie úgy, hogy a szülők tapasztalatai és megfigyelései, a gyerekek jelzéseinek figyelembe vételével, a gyermek által igényelt irányba vezessenek. A nevelésben mindig a gyermek  érdeklődése felé kell haladni, és abban segíteni, támogatni, ami őt magától érdekli. Az érdeklődés felkeltését azonban aktívan segíteni tudjuk, egy-egy tevékenységi körrel addig foglalkozunk, ameddig megbizonyosodunk arról, hogy gyermekünket számára érdektelen.

Magyar módszer

A magyar módszerben akkor nyújtunk kiemelt segítséget a gyermekünknek, ha valamely tantárgyból nem nyújt az elvárt szinten. A nyugat-európai módszerben azzal foglalkoztatják a gyerekeket elsődlegesen, amit egyébként is szeret és ehhez kapcsolják hozzá a gyengébben teljesített elemeket vagy tárgyakat. A sikerélmény a gyerekek szempontjából rendkívül fontos, hiszen ha elhiszi, hogy képes rá, akkor valóban meg is oldja a feladatokat. 

Ha a gyengeségeit nagyítjuk fel és azzal foglalkozunk, gyakorlatilag aláírjuk, hogy nem képes egy tantárgyat megérteni, megtanulni és mindig segítséget kell kérnie. Ez a hiedelem pedig beépül az évek során a személyiségébe. A lehető legkorábban kezdett pozitív, fejlesztő nevelés csodákat művel az ébredő öntudattal és egyéniséggel.

Kapcsolat, bizalom, fejlődés

A pozitív, megerősítő nevelést már csecsemőkorban el tudjuk kezdeni azzal, hogy igyekszünk gyermekünket megismerni. A csecsemővel akkor tudunk együttműködni, ha vannak bizonyos egyezményes jeleink. Mivel a kicsi gyerekek napirend szerint élnek, pillanatok alatt megtanulják az egyes cselekedetek sorrendjét. A szülő feladata pedig, hogy a gyermek jelzéseire, neki megfelelően reagáljon, a gyermeke pedig érezze, hogy az édesanyja, édesapja részéről a figyelem őrá irányul.

Közös nyelv

A szülő és a gyermeke közös nyelvének kialakulásához a lehető legjobb választási lehetőség a babaúszás. A vízi környezet sajátos helyzetet teremt, sajátos nevelés babaúszás által, amelyben felértékelődnek a gyermek és a szülője jelzései és ennek megértése. Ez a további fejlődés kulcsa és a későbbi utasítások feladatok elvégzésének alfája.

A babaúszás, mint tevékenység nem rutin helyzet sem a szülő, sem a baba számára.  A szülő érzékeny reakciói a foglalkozás közben, gyermek számára is megkönnyíti, hogy ebben az „ismerős” közegben biztonságban, boldogan érezze magát. A babával való vizi foglalkozásra elengedhetetlen a ráhangolódás, mind a szülő, mind a baba részéről. Ehhez a Kalovits Babaúszás Program® dolgozói minden segítséget megadnak nektek!

Ismerd meg programunkat, hogy miben egyedi a Kalovits Babaúszás Program®! Nem csak Budapesten, de Siófokon és Zalaegerszegen is elérhető.

Forrás: Kalovits István – A legfőbb jóság

Gyors bejelentkezés babaúszás kezdőcsoportokra

Ha csak egy pár perced van, de szeretnél bejelentkezni hozzánk mielőtt elfelejted, töltsd ki az alábbi űrlapot!