A babaúszás kezdetei

Babaúszás kezdetei

Babaúszás kezdetei – Bébiúszás? Hogyan indult és milyenek voltak a kezdetek a babaúszásban? Mi az, amit a Kalovits Program a legfontosabbnak tart a babaúszás témájában. Honnan indultunk nagyjából 35 évvel ezelőtt, és mi volt az, amit Kalovits István a küldetésének érzett.

Babaúszás kezdetei

Anno gyorsan divatba jött a babaúszás és bizony kezdetben másképp viszonyultak az instruktorok a babák „úsztatásához”.  Egyre többen kezdtek el azzal foglalkozni, hogy babaúszás címén, kihasználva a bébik búvárreflexét, mindenféle uszodában, fürdőben kezdtek el oktatásokat, órákat tartani. Ezzel hamarosan meg is alkották a „bébiúszás” legendáját.

A csecsemők, bizonyos korukig valóban képesek a víz alá kerülve, mozgolódni, forgolódni addig míg az orruk és szájuk a víz fölé kerül. A rugdalózó, taposó mozdulatok a gyakorlatlan szemlélő számára akár úszásnak, vagy úszómozdulatoknak is tűnhetnek. Ez a tevékenység azonban ösztönös életmentés, nem úszás, és bizony a babák számára a teljesen más, ismeretlen közeg akár traumatizáló is lehet. 

A babaúszás kezdetei során a babák ezen tulajdonságát az 50-es években a Szovjetunióban tették először közismertté és használták fel. Az ottani rendszer adta az egyetlen lehetséges helyet: az egészségügy területén. Nem mindenhol volt azonban népszerű a szovjet módszer. Igor Csarkovszkijt például angliai népszerűsítő körútján csaknem meglincselték a felháborodott szülők. A nyugati típusi nevelési rendszer ugyanis már akkoriban sem bírta befogadni a keleti módszert. A szovjet drill módszer a szemükben egyenesen semmibe vette a gyermek emberi tulajdonságait: szó szerint idomításnak tartották. A babaúszás kezdetei nem voltak olyan sikeresek mint manapság.

Nyugati szemlélet

Kezdetben nyugaton is foglalkoztak a csecsemők búvárreflexének kihasználásával a babaúszás kidolgozása kapcsán. Ezt azonban továbbgondolva, egy komplett nevelési, fejlesztési rendszer felépítésével képzelték el. 

Az engedékenységen alapuló szülő-gyermek kapcsolat kialakulásán és fejlődésében is nagy szerepet játszik a víz, mint természetes elem. A vízben a gyermekek és szülők újbóli egymásra találása, valamennyiük számára egy közös új játszóteret teremtett. Ebben az új közegben, új értelmet nyer az egymásra való odafigyelés és az egymás iránti feltétlen bizalom. 

A különböző foglalkozásokon a babák, szüleikkel együtt új élményeket szereztek. A módszert kellett csak kitalálni ahhoz, hogy ezt a lehetőséget a babák traumamentesen, boldogan éljék át. Vannak akik csak az eredményt látják, de mint minden más a babák számára, ez is egy folyamat. A fejlődés egyéni, minden baba saját egyéniség, személyisége mentén fejlődik, nyílik ki. 

Önállóság

Ha elfogadjuk, hogy a gyermekünk valóban saját egyéniség, akkor számunkra nyilvánvalóan egy feladat létezik: felkészíteni őt az önálló, tőlünk független életre.

Támogatás

Ehhez biztosít a Kalovits Babaúszás Program® egy felépített rendszert, helyszínt és edukációt, nemcsak Budapesten és Siófokon, hanem Zalaegerszegen is. Több mint 30 éves tapasztalattal foglalkozunk a családokkal, szülőkkel; olyan szülőkkel, akik nálunk voltak babák, és most hozzánk hozzák el a saját gyermekeiket is.

Forrás: Kalovits István – A legfőbb jóság

Gyors bejelentkezés babaúszás kezdőcsoportokra

Ha csak egy pár perced van, de szeretnél bejelentkezni hozzánk mielőtt elfelejted, töltsd ki az alábbi űrlapot!